missiezondag 2024
Volgende zondag is de collecte bestemd voor Missio

“Ga en nodig iedereen uit voor het trouwfeest”
 
Dit thema komt uit de parabel van ‘De onwillige genodigden’. Missio koos hierbij de slogan: ‘Waar is dat feestje?’ We mogen zeggen: ‘Hier, bij ons in de kerk, elke zondag om 10.30 uur.” Want ook wij willen dat iedereen meetelt.
Toch merken we dat de wereld en de mensen om ons heen steeds meer in groepjes worden opgedeeld. Daarom een uitnodiging aan jou om hieraan niet mee te doen. Het geeft je misschien een minder goed gevoel, maar het loont de moeite! Jezus, in zijn tijd, stelde al vast dat het niet zo makkelijk is om gewoontes en eigen gedachten los te laten en te kiezen voor een andere kijk op het leven en de wereld. Hij zegt echter aan iedereen: ‘Ook jij hoort erbij! Het feest van de Heer is voor iedereen.’  
 
We vragen je: ‘Ga en nodig iedereen uit voor de bruiloft.’ (Mt 22, 9) 
Dit is het thema dat paus Franciscus koos voor de 98ste Wereldmissiezondag op 20 oktober. Het komt uit het evangelie van Mattheus. (Mt 22, 1-14). Het feest verwijst naar Gods vrijgevigheid. We mogen zelf kiezen. God dringt zich niet op, Hij nodigt uit. Als Kerk willen we er zijn voor alle mensen. ‘We willen niemand uitsluiten. Iedereen wordt uitgenodigd om God te leren kennen’, schrijft de paus. Iedereen is welkom aan de tafel van de Heer. Het is de taak van iedereen zorg te dragen voor anderen, in onze pastorale eenheid, in ziekenhuizen of gevangenissen, in scholen, in jeugdbewegingen en sportclubs... Iedereen mag erbij. 
De keuze van de koning om zijn dienaren naar de kruispunten te sturen om iedereen uit te nodigen, is niet toevallig. Kruispunten zijn plaatsen waar we elkaar ontmoeten en waar paden kruisen met het onbekende, met andere culturen. Durf te tonen dat je als christen iets te bieden hebt. Durf in je klas, in de sportclub, in de jeugdbeweging die andere eens te kiezen. Sluit niemand uit, zorg dat er een plaats is voor iedereen. 

Met Missio: help iedereen uit te nodigen   
Voor Missio is het een hele uitdaging om een groep van plaatselijke mensen te hebben die zo willen leven en zich inzetten. We geloven in onze missie om als vreugdevolle mensen onze vreugde met allen te delen. Paus Franciscus spoort alle christenen aan om ‘de Heer in de wereld kenbaar te maken’ en Hem niet voor jezelf te houden. Jezus kwam op de wereld voor iedereen. Hij wil dat wij er zijn voor iedereen en ons verheugen ook al lijken we verschillend en denken we dat we niet bij elkaar passen. Zo word ook jij een missionaris.  

Elke christen wordt uitgenodigd om deel te nemen aan deze oproep. Door samen te bidden of iets te geven, hoe klein ook, kan je mee zorgen dat de Kerk groeit, om aan een betere wereld te bouwen.  

Missio roept in meer dan 130 landen de mensen op om het voor elkaar op te nemen. Misschien kijken er wel mensen vreemd op, als ze de uitnodiging horen, zoals op de affiche van Missio waar een thee-boer uit Sri Lanka opkijkt als hij het hoort. Inderdaad, ook hij hoort erbij. En als hij zich afvraagt “Waar is dat feestje?”, dan is jouw antwoord: “Hier is dat feestje!” en iedereen is er welkom. 
 
Jezus vierde de laatste avond van zijn leven, met zijn apostelen. Bij brood en wijn deelden ze wat ze fijn en minder fijn vonden. Hij nodigde zijn vrienden uit dit te blijven doen. Hij vraagt dat ook aan ons. We doen het nog steeds als we samen eucharistie vieren. Kom, wees welkom aan deze tafel van de eucharistie.
Hier is dat feestje! 

Zoeken

Dekenaal nieuws